© UNESCO 2024
Nieuws

7 op de 10 milieujournalisten aangevallen vanwege hun werk

De afgelopen vijftien jaar zijn minstens 749 journalisten en media aangevallen die nieuws over milieu en klimaat brachten. Tegelijk is de online desinformatie dramatisch toegenomen, blijkt uit een VN-rapport op de Werelddag van de Persvrijheid.
© MSF/Ammar Obeidat
Nieuws

Artsen Zonder Grenzen: medicijnen ontwikkelen veel goedkoper dan farmasector beweert

Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft voor het eerst de gedetailleerde kosten van een individuele klinische studie gepubliceerd. De organisatie wil zo aantonen dat de kost voor de ontwikkeling van geneesmiddelen veel lager kan liggen dan wat de farma-industrie beweert.
Andrew Fackler (CC BY-NC 2.0 DEED)
Nieuws

‘Saoedi-Arabië plant executie minderjarige daders’

Een internationale coalitie van mensenrechtenorganisaties slaat in een open brief alarm over het lot van jonge mannen die op het punt staan geëxecuteerd te worden in Saoedi-Arabië. De misdrijven waarvoor ze veroordeeld werden, zouden ze begaan hebben toen ze minderjarig waren.  
Joe Brusky (CC BY-NC 2.0 DEED)
Opinie

‘Inheemse volkeren worden opgeofferd op het altaar van de groene transitie’

De rush op grondstoffen voor de groene transitie wakkert landroof en onderdrukking van inheemse volkeren aan, zegt Rukka Sombolinggi van de Toraja-stam op het Indonesische eiland Sulawesi. Ze kroop in haar pen om dit onderbelichte probleem aan te kaarten.
© timlewisnm / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Wereldblog

Maak van je tuin een eetbare oase

De typische Vlaamse tuin heeft vooral gazon en enkele sierplanten. Dat is een gemiste kans volgens tuinarchitect Louis De Jaeger. Hij roept op om meer eetbare planten te zetten, want wie wil er nu geen ontbijt kunnen plukken uit eigen tuin? ‘Zet eens een limonadestruik of uiensoepboom.’
Unsplash / Christian Lendl
Nieuws

Meer blauw en groen in de straat: Europese steden wapenen zich tegen de klimaatverandering

Europese steden grijpen steeds vaker naar natuurlijke oplossingen om zich te wapenen tegen de klimaatverandering, zegt het Europese Milieuagentschap (EEA). 9 op de 10 stadsbesturen zetten in op bomen, groendaken en waterpartijen als buffer tegen overstromingen en hitte.
UNICEF Ethiopia/2022/Mulugeta Ayene (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

WHO slaat alarm: gevallen van mazelen wereldwijd verdubbeld

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slaat alarm: het aantal gevallen van mazelen is het afgelopen jaar bijna verdubbeld tot bijna 322.000 gevallen wereldwijd, ten opzichte van 171.000 in 2022.
© Fayrouz
Interview

‘Mijn moeder heeft ons met angst grootgebracht’

Waar begint onze pijn en wat kunnen we doen als we zwetend wakker worden van nachtmerries die niet de onze zijn? K. vertelt over het intergenerationeel trauma dat ze overerfde van haar Marokkaanse moeder.
@Tom Ysewijn gemaakt met Dall.E (AI)
Wereldblog

Klimaatactivisme: De noodzaak van radicale acties

Klimaatactivist Wouter Mouton is gespecialiseerd in (licht)verstorende acties tijdens sportevenementen en kleeft zich weleens vast aan een schilderij, tot grote ontzetting van menig kunstminnaar. Wat de bedoeling is van zijn acties, legt hij uit in deze bijdrage.
Fairphone (CC BY-NC 2.0 DEED)
Nieuws

VN aan grondstofrijke ontwikkelingslanden: ‘Trap niet in de valkuil van het verleden’

De energietransitie biedt kansen aan landen die rijk zijn aan grondstoffen voor zonnepanelen en batterijen. Maar de meeste van die landen verwerken de grondstoffen niet zelf, waardoor ze te weinig profiteren van de welvaart die de transitie kan teweegbrengen, waarschuwt VN-organisatie UNCTAD. 
© The Conservation Atlas of Tropical Forests: Africa
Nieuws

Perfecte storm: hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika

Oost-Afrika zal steeds vaker het toneel worden van combinaties van extreem weer. Tropische cyclonen zullen samenvallen met hittegolven of droogtes zullen in dezelfde periode plaatsvinden als overstromingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).
Unsplash / Richard Burlton
Nieuws

Nu ook bewezen: natuurbescherming geeft boost aan biodiversiteit

Werkt natuurbehoud? Grootschalig onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Science suggereert van wel. Een wereldwijde analyse van honderden bestaande onderzoeksresultaten toont aan dat natuurbehoud de soortenrijkdom bevordert of op z’n minst de achteruitgang ervan vertraagt.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.