9 miljoen mensen hebben te maken met honger en ontbering

Graanschuren in Malawi ‘nog minstens een jaar leeg’ door historische droogte

Md. Hasanuzzaman Himel / Unsplash

De aanhoudende droogte, volgens wetenschappers veroorzaakt door El Niño, heeft de Malawiaanse maïsoogst van dit seizoen gedecimeerd.

Het straatarme Malawi wordt al maandenlang geteisterd door droogtes en overstromingen die gelinkt zijn aan het klimaatfenomeen El Niño. Naar schatting 9 miljoen mensen hebben door mislukte oogsten te maken met honger en ontbering.

De aanhoudende droogte, volgens wetenschappers veroorzaakt door El Niño, heeft de Malawiaanse maïsoogst van dit seizoen gedecimeerd. De opbrengst zal naar verwachting maar iets meer dan de helft zijn van het vijfjarig gemiddelde. In amper een jaar tijd zijn de maïsprijzen al bijna verdubbeld.

En de voedselonzekerheid is al precair: ongeveer 40 procent van de bevolking van 20 miljoen zou tegen het einde van het jaar te kampen kunnen hebben met acute honger als gevolg van de droogte. Daarnaast moesten ongeveer 14.000 mensen hun huis ontvluchten door overstromingen en aardverschuivingen in het noorden van het land.

Combinatie van crises

Dat stelden VN-waarnemers vast tijdens een recent bezoek aan het Oost-Afrikaanse land. ‘Het is triest om de wanhoop van de boeren te zien door de droogte, iets waar ze geen schuld aan hebben’, zegt Menghestab Haile, regiodirecteur bij het Wereldvoedselprogramma (WFP). ‘Ze hebben geplant en hoopten op het beste. Maar de regens zijn uitgebleven. Er valt niets te oogsten, de graanschuren zullen nog minstens een jaar leeg blijven.’

Malawi, een van de armste landen ter wereld, werd de voorbije jaren getroffen door een opeenstapeling van crises. El Niño verergerde de effecten van de klimaatcrisis terwijl het land nog aan het herstellen was van tropische storm Freddy die heel wat infrastructuur beschadigde. Bovendien heeft het land ook te maken met een cholera-epidemie die zich verspreidt over heel zuidelijk Afrika.

‘De omvang, frequentie en kosten van deze schokken benadrukken de noodzaak voor meer steun om de paraatheid bij rampen en de klimaatadaptatie te versterken’, zegt Patrice Talla van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.